22. 1936 Peugeot 402 Andreau

peugeot_402_andreau_1936_black_rvr.jpg

A Peugeot 1896-os alapításával az egyik legrégebbi autógyártó, és a francia márkák között már az első világháború idején is a legnagyobbak közé számított. A Peugeot-knak nem volt különösebb titkuk: egyszerűen csak jók voltak. Típusaik megbízható, tágas és praktikus autók hírében álltak, és ezért sokat adtak el belőlük. Az 1935-ben megjelenő 402-es azonban több volt: tervezésénél úttörő módon az aerodinamikára is kiemelt hangsúlyt fektettek.

Ez akkoriban szokatlan dolog volt, és még igen kevesen kísérleteztek vele. A legelső áramvonalasított autó, a Chrysler Airflow 1934-ben jelent meg, és csúfosan megbukott. Hiszen bár modern és tágas kocsi volt, de borzalmasan nézett ki a kecses kategóriatársak mellett, és az amerikai vevőket kevésbé érdekelte, hogy a kisebb légellenállás miatt kevesebbet eszik a kocsi.

A Peugeot azonban remekül megtalálta az arany középutat a funkció és a forma között. Talán a legjellegzetesebb megoldás a hűtőmaszk mögé ültetett fényszóró, ami elég sajátos fizimiskát kölcsönöz a korszak Peugeot-inak - de egyáltalán nem fest rosszul.

A 402-es sokoldalú kocsi volt. Tucatnyi karosszériával készült a roadstertől a családi kombiig, és a robosztus technikát a párizsi taxisok és a francia hadsereg is megbecsülte. A kétliteres, négyhengeres motor 55 lóerőt biztosított, ami 120 km/h-s végsebességet tett lehetővé. Ez becsülendő, ha tudjuk, hogy a 402-es azért igencsak méretes kocsi: a sima Berline hossza 488 centi! Ennyit számít az aerodinamika...

A képen egy speciális, kísérleti kivitel látható. Jean Andreau mérnök készítette a Peugeot-nak, és az 1936-os Párizsi Autószalonon mutatták be. Célja a parasztvakítás mellett az volt, hogy a légellenállás csökkentésében rejlő lehetőségeket vizsgálják rajta a cég fejlesztőmérnökei. Összesen öt darab készült belőle, olyan költséges újításokkal, mint a hajlított szélvédőüveg vagy a keret nélküli oldalablakok. Az Andreau-féle 402-es úgy hat, mint egy partra vetett tengeralattjáró. De képzeljük el, mit éreznénk, ha egyszer csak ezt látnánk meg a visszapillantó tükörben:

peugeot_402_andreau_1936_black_front.jpg

Képek forrása: mad4wheels.com