Napi chart - Az SUV-k térhódítása a Lincolnnál

1999-2019

 

chart created with amCharts | amCharts

Az elmúlt húsz év egyik legjellemzőbb autóipari trendje a szabadidőautók, városi terepjárók elterjedése. Ez minden méretkategóriában megfigyelhető, de talán a luxusautóknál a legradikálisabb az arányok eltolódása. Jó példa erre a Ford Motor Company luxusmárkája, a Lincoln, melynél 1997-ben jelent meg az első, alvázas SUV, a Navigator. De az ezredforduló küszöbén még csak az eladásaik negyedét tette ki ez a modell. A hagyományos Continental és Town Car szedánok iránt viszont ekkor már évek óta csökkent a kereslet.






Az évtized közepére aztán a kisebb, Explorer-alapú Aviatornak köszönhetően már közel fele-fele arányban gyártottak hagyományos személyautókat és terepjárókat.









A trend valamelyest megtört a 2008-as pénzügyi válság hatására, hiszen ekkor a drága és sokat fogyasztó Navigator iránti kereslet a töredékére csökkent. Ráadásul a megelőző években a Lincoln több új prémium szedánt is bemutatott (pl. MKS, MKZ), de ezek sem tudták megtörni a német és japán luxusmárkák uralmát.

















A válság utáni kilábalás sem fordította meg a trendet. Mára a hagyományos típusok és az SUV-k, crossoverek aránya teljesen megfordult a húsz évvel ezelőttihez képest. Tavaly a mid-size Nautilus bizonyult a legnépszerűbb modellnek, melyből egymagában hétezerrel többet adtak el, mint a két megmaradt szedánból, a Continentalból és az MKZ-ból összesen. 1999-ben még a jó öreg alvázas, 4,6 literes V8-assal szerelt Town Car viselte ezt a címet. A Nautilusnál már se alvázat, se V8-as motort nem találni. Kétféle benzinmotorral kapható, melyből az egyik egy 245 lóerős turbós négyhengeres(!), az erősebb kivitelt pedig egy 335 lóerős biturbó V6-os hajtja.

Míg a luxusmárkáknál az állandóság és tradíciók ápolása általában fontos tényező, a Lincoln esetében szinte teljes arculatváltás ment végbe az utóbbi két évtizedben. Jóslásokba bocsátkozni igazán felesleges, de nem lenne meglepő, ha 5-10 év múlva egyetlen szedán sem szerepelne már a palettájukon.